El pressupost que en un termini de quinze dies aprovarà l’Ajuntament de Sant Feliu serà de 27.163.873 d’euros, un 7.46% menys que el pressupost inicial del 2011, i un 21% menys que el tancament final dels comptes de l’any passat.
Tot i que es reordenen les prioritats, que es revisen totes les despeses i que s’ajustin els serveis, amb l’interès de mantenir-los, les dotacions a polítiques educatives i l’atenció social es mantenen als mateixos i fins i tot augmenten les partides per tal de garantir-los malgrat que les administracions superiors els estan deixant de cobrir.
La regidora d’Hisenda, Dolors Ligero (CiU), i el regidor de Planificació i Urbanisme, Joan Vicente (PSC), els van presentar dimecres als mitjans com a rigorosos, austers i realistes afegint que es renegocien a la baixa els costos de les empreses de serveis públics mantenint la qualitat, es genera un estalvi en el capítol de personal (revisant complements i anulant hores extres) i es rebaixen en un 8 % global les retribucions als càrrecs electes. També es va apuntar que, a dia d’avui l’endeutament de l’Ajuntament es manté en un 62%, 13 punts per sota del màxim permès (75%).
Inversions
L’Ajuntament incrementa gairebé un milió d’euros (925.000) la política d’inversions, que puja un 36.56% respecte l’any anterior. L’import total se situa a la vora dels 3.6 milions d’euros. Les inversions es fan per crear valor als indrets, i que per elles soles promoguin nova inversió.
Les inversions més importants són:
- Plaça del Puig i entorn del barri del Puig.
- Placeta de Sant Joan. L’Ajuntament reforma íntegrament aquest emblemàtic espai, eliminant la tarima-transformador elèctric (que se situa a dins de l’antic hospital) i fent tota una plaça per al gaudi de les persones a peu pla.
- Xarxa de clavegueram dels veïns de Sant Pol
- Reforma de l’escola de Música (unió de les dues fases en una de sola)
- Quarta planta del Monestir. L’Ajuntament preveu arranjar la quarta planta del Monestir, la més alta, per tal d’ubicar tot el projecte de Museu d’Història de la Medicina i la Salut Rural.
- Condicionament i habilitació del Palau de l’Abat com a seu de l’Espai Carmen Thyssen, per poder portar l’exposició pictòrica d’obres de qualitat ja des d’aquest mateix estiu.
- Arranjament de diferents carrers, amb l’intent de fer més còmoda i habitable la ciutat.
L’Ajuntament considera prioritària l’educació i l’atenció social augmentant les aportacions municipals, els impostos directes pugen un 10.24%, motivats per l’aplicació del Reial Decret de l’Estat que obliga els Ajuntaments a augmentar el 10% i els ingressos per taxes i preus públics pugen un 5,79%,
La intenció és donar suport a elements singulars com el Festival de la Porta Ferrada, el futur espai Carmen Thyssen i l’exposició d’estiu, la remodelació del conjunt monumental del monestir, el Carnaval, les Vies Verdes, el Tinglado, Festa Major, el Festival i el Mercat del Mar, i totes aquelles iniciatives que aportin singularitat i notorietat en termes de qualitat. Asseguren que el pressupost vetlla per tal que els elements singulars i propis s’entenguin com un actiu que cal potenciar, ja que són fonamentals en la promoció que aporten valor i públic. Són, per tant, una de les apostes a les quals l’Ajuntament dóna prioritat, com a elements estratègics clau per encarar les dificultats que viu l’economia en aquests moments.