Segons informa el DDG, dimecres 12 d’octubre va néixer l’Aritz a l’Hospital de Palamós. Ho va fer de part normal a les 17.52 hores i va pesar 3,010 quilos. Fins aquí es tracta d’un part normal, si no fos perquè és el primer part fruit de la tècnica de fecundació in vitro (FIV) que es practica a l’hospital palamosí des d’octubre de 2010, quan va començar a practicar-se aquesta tècnica al centre, segons han informat fonts hospitalàries.
La unitat de reproducció assistida i diagnòstic prenatal de l’Hospital de Palamós va iniciar la seva activitat a finals de 2010 prestant atenció a totes aquelles dones que tenien dificultats per concebre un fill, i que el seus casos tenien indicació per ser tractats mitjançant les prestacions del sistema sanitari públic. Així, des d’aleshores i fins el dia d’avui, l’esmentada unitat ha portat a la pràctica 140 inseminacions artificials i 47 cicles de fecundació in vitro a 36 dones.
El primer embaràs evolutiu per fecundació in vitro es va donar tres mesos després de l’inici de l’activitat i és el part que va concloure amb el part d’aquest dimecres. En aquests moments, hi ha deu dones amb embarassos evolutius per FIV, segons les fonts hospitalàries. Els professionals que integren la unitat són una ginecòloga i dos ginecòlegs especialment formats en aquestes tècniques. El centre té d’un conveni amb la Clínica Girona que efectúa la part de laboratori de les proves.
La unitat de reproducció assistida i diagnòstic prenatal de l’Hospital de Palamós realitza: visites informatives d’estudis i tècniques, estudi bàsic d’esterilitat, inseminació artificial, fertilització in vitro, diagnòstic preimplantacional i conservació d’embrions, i des del mes de juny d’aquest any, aquests serveis també es poden utilitzar de forma privada.
Durant l’embaràs, a banda de les ecografies i altres controls que estableixen els protocols del sistema sanitari públic, es poden realitzar de forma privada exploracions intermitges de control i diagnòstic precoç d’anomalies, i ecografies avançades com l’ecocardiografia, doppler color i controls de creixement. D’igual manera, es té accés a tècniques invasives de diagnòstic prenatal per al diagnòstic d’anomalies cromosòmiques com la biòpsia corial transcervical i l’amniocentesi. Pel que fa a la imatge mèdica, es fan ecografies en 3D i 4D en temps real, és a dir, en moviment, segons ha informat l’hospital.