El Punt Jove de Sant Feliu de Guíxols ha organitzat dues activitats per commemorar el Dia Internacional de les Dones que se celebra el dissabte 8 de març.
Per aquest dimecres 5 de març s’ha preparat un joc anomenat ‘Qui és ella’. La intenció de la proposta és descobrir figures femenines invisibilitzades al llarg de la història i destacar-ne la importància, tant en el passat com en el present. L’activitat donarà inici a les 7 de la tarda.
Pel divendres dia 7, la proposta serà un taller anomenat ‘El mur de la inspiració femenina’. Consistirà en la creació d’un mural col·laboratiu per donar visibilitat a dones que han fet història, a més d’inspirar la reflexió sobre el seu impacte en la societat. La regidora de Joventut, Mireia Borrego, destaca que des del Punt Jove continuen treballant, amb activitats com aquestes, per fer un món més just i equitatiu.
En l’origen de la commemoració del 8 de març com a Dia Internacional de les Dones, s’han destacat diversos fets com la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857, l’incendi de la fàbrica Cotton o el de la Triangle Shirtwaist Company de Nova York el dia 25 de març de 1911, un indústria tèxtil on treballaven cinc-centes persones, en la seva gran majoria dones immigrants joves.
En aquest darrer incident van morir 142 obreres que l’any anterior havien mantingut una important vaga per demanar millors condicions laborals.
Des de l’inici de la revolució industrial, àmplies capes de la població femenina dels sectors populars es van incorporar al treball assalariat que no les va eximir de continuar sent responsables de la cura de les persones del grup familiar i de les activitats domèstiques.
Les precàries i difícils condicions de treball industrial van provocar, des de mitjans del segle XIX, l’aparició de moviments de dones que reivindicaven millors condicions laborals, com ara la reducció de la jornada laboral, la limitació de l’edat de treball de les criatures, la prohibició de l’horari nocturn per a les dones, la compensació econòmica per accidents laborals i les mesures per prevenir-los.
D’aquesta experiència, Catalunya no en va quedar al marge. N’és un exemple la vaga que 3.500 treballadores del sector tèxtil d’Igualada van fer l’any 1881 en demanda de millors condicions de treball.
La reivindicació de millors condicions de treball i de vida, i de drets polítics i manifestacions en favor de la pau, són alguns dels temes que es troben en l’origen de la celebració del dia 8 de març com a Dia Internacional de la Dona.