El passat dimecres 27 d’abril el caps de la policia local de les comarques gironines van celebrar la seva reunió anual i on es va desprendre les següents dades i conclusions:
Les policies locals de les comarques gironines sumen 1.050 agents en total i assumeixen aproximadament el 40% de les actuacions en matèria de seguretat, que comparteixen amb els Mossos, que gairebé els doblen en efectius (1.900). La majoria de caps dels 25 cossos de policies locals gironines es van trobar ahir a Calonge per presentar la memòria conjunta del 2015, que evidencia un increment de la feina respecte a l’any anterior, i per reivindicar la seva posició en el camp de la seguretat actual. Segons el diari el Punt Avui el president de l’associació de caps, l’intendent en cap de la policia local de Girona, Josep Palouzié, en nom del col·lectiu, es va mostrar clarament favorable a la incorporació de les pistoles elèctriques com una eina policial més, que pot resultar molt útil
a l’hora de reduir gent alterada, sense necessitat d’haver de disparar una arma de foc. Palouzié va lamentar que la incorporació de les pistoles elèctriques la debatin els polítics, perquè s’acaba fent demagògia, i va reclamar que siguin els tècnics els que liderin el debat. “S’ha arribat a dir que és un element de tortura. Una guia de telèfons o una tovallola també es poden fer servir per torturar, però la seva funció no és aquesta. En tot cas, ens hem de preocupar per controlar el mal ús que se’n pugui fer”, va destacar Palouzié, i va remarcar que aquestes armes estan sempre dipositades a prefectura i que es fan servir només quan cal. “Això no és Arkansas”, va sentenciar. La policia de Girona, que té dues pistoles elèctriques, les ha fet servir tres cops i sempre amb èxit. “Els receptors tornen a rondar per Girona sense cap problema”, va exposar.
A part de Girona, tenen pistoles elèctriques Blanes, Vidreres i Caldes de Malavella, i Platja d’Aro la té encarregada. Lloret i Olot tenen pistoles de gas pebre, una arma que a Olot van estrenar per aturar una baralla entre gossos, amb resultats no gaire bons.
El 112 no fa bon servei
Com ja van fer en la reunió de fa tres anys, els municipals van tornar a carregar contra la coordinació del 112. El motiu: que amb el sistema actual els agents de la policia local, que sempre són a primera línia de carrer, són els últims a rebre els avisos d’emergència, quan haurien de ser els primers a arribar per gestionar el trànsit abans de l’arribada dels altres serveis. Van reclamar solucions fa tres anys i, segons expliquen, Interior s’escuda en problemes tècnics per no resoldre el problema, i al final el servei al ciutadà se’n ressent i els agents no poden adoptar les mesures per garantir la seva pròpia seguretat si la informació sobre la incidència no els arriba de manera àgil.