Des de fa uns mesos l’Ajuntament de Sant Feliu està recuperant diverses fonts de la ciutat que estaven abandonades i que, segons l’alcalde, Carles Motas considera que quan funcionen donen sensació de vida i de cura a les ciutats i que és possible muntar un circuit visitable i molt digne.
Per aquest motiu s’estan arranjant tot començant per la que hi ha al costat de l’Arc de Sant Benet i tot seguit la de l’Hort de Rector, al Monestir. Ja és a contractació l’obra del Monticalvari que tornarà a rajar aigua potable, està previst que es torni a restaurar la dels jardins Juli Garreta i, en aquests dies, s’ha arranjat la de la plaça Ferran Agulló frenant les filtracions, pintant, canviant la bomba, filtres, ordenant la vegetació i posant-hi peixos..
Aquesta font, coronada amb l’escultura de marbre d’una dona nua, és obra de l’escultor Joan Rebull i fou inaugurada el 3 d’octubre de 1963 (conjuntament amb el monòlit de l’ermita) coincidint del bateig de la plaça Ferran Agulló amb motiu d’un homenatge al periodista, poeta, gastrònom i polític que va fer la primera referència a La Costa Brava l’any 1907.
L’escultura d’una dona nua en una posició amb un cert erotisme en plena època franquista, va fer córrer tota mena de comentaris entre els defensors i els detractors. L’alcalde de l’època, Joan Puig, va defensar-ne la seva vessant artística i la categoria de l’escultor.
Els snobs del poble la varen batejat al més pur estil ganxó amb el motiu carinyós de “La Pepita” fent una referència indirecta al nom de la Josefa, la seva esposa. Fins i tot es va fer córrer el rumor que ella podria haver estat la model, la qual cosa era totalment falsa.
Tot i que va patir l’atac d’algun brètol, es va poder arranjar tornant a incorporar una de les seves extremitats i continua, gairebé cinquanta anys després, essent un element identificador de Sant Feliu en les fotografies turístiques especialment.
Veu Carles Motas a Línia amb l’Alcalde:
[audio:http://www.rsf.fm/audio/fonts.mp3]