Unes 170 persones varen assistir a la jornada sobre com Cuidar la memòria, que va tenir lloc el passat dissabte 19 de febrer. Un matí dedicat a conèixer i divulgar què és l’Alzheimer i quin és l’estat actual pel que fa al seu diagnòstic i tractament.
En el marc de la jornada, es visionà la pel·lícula documental “Bicicleta, cullera, poma”, un film dirigit per Carles Bosch i coproduït per Televisió de Catalunya, Televisió Espanyola i La Xarxa de Televisions locals, que narra la lluita de Pasqual Maragall, la seva família, la seva fundació i la comunitat científica mundial, per intentar posar fi a la pandèmia de l’Alzheimer.
Seguidament, quatre especialistes en el tractament i diagnòstic de l’Alzheimer ens feren una breu explicació de quin és el seu paper i el de les institucions a les que representen, en el procés de la malaltia. El Dr. Secundino López Pousa, neuròleg i Cap de la Unitat de Valoració de la Memòria i les Demències del Parc Hospitalari Martí i Julià-Hospital de Santa Caterina de Girona, va fer una breu però completa explicació de quina és la situació actual en el diagnòstic i tractament de la malaltia de l’Alzheimer, considerada la primera causa de demència en les persones majors de 65 anys. Una malaltia que actualment no té cura, encara que existeixen determinades conductes saludables i alguns tractaments farmacològics, que alenteixen el deteriorament cognitiu. Malgrat tot, la prevenció és l’únic que està a les mans de cadascú, controlant els factors de risc cardiovascular, tenint una dieta equilibrada, exercitant la memòria i l’intel·lecte, realitzant activitat física moderada i evitant l’estrés. A continuació, la psicòloga Anna Puig explicà quina era la funció de les Associacions en el procés de malaltia i concretament, la seva tasca com a professional que actualment treballa per EMAD Sant Feliu de Guíxols, entitat que ofereix atenció psicològica, individual i en grup, a familiars i malalts d’Alzheimer, com també diversos tallers de psicoestimulació i de memòria, a banda d’altres activitats diverses. L’infermera Irene Ribas, oferí un tast dels objectes i instruments més adients a l’hora de tenir cura d’una persona en una fase avançada de la malaltia, en la que molts cops la persona ja no es capaç de sortir de casa i el curador necessita l’ajut i assessorament de professionals com els infermers de les Àrees Bàsiques de Salut de cada població. Finalment, la psicòloga Neus Rodríguez explicà la seva tasca com a professional d’un Centre de Dia, concretament del Centre Cuidem la Memòria de Barcelona, especialitzats en l’estimulació cognitiva del malalt a través d’activitats pensades per millorar el funcionament cognitiu, en benefici de l’afectivitat, conducta i qualitat de vida de la persona.