I després

Exitosa trobada anual dels cuiners i cuineres ‘Slow food-Km0 de Catalunya’ a Sant Feliu de Guíxols

Compartiu aquesta història

Aquest dilluns al migdia ha tingut lloc a Sant Feliu de Guíxols, a l’envelat del Guíxols Arena, el lliurament de plaques “Slow Food Km 0” en una trobada anual que ha reunit 300 persones, una seixantena de restaurants d’arreu dels Països Catalans i deu menjadors escolars, junt amb una seixantena de productors i elaboradors agroalimentaris de Catalunya.

A l’acte hi ha assistit la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, la qual ha fet una defensa aferrissada de la filosofia slow-food singularitzada en els restaurants i menjadors escolars, fonamentant-ho en la tria de productes de proximitat, d’alta qualitat, preu just i tracte proper amb el productor. La Consellera ha destacat la importància de la compra amb els productors de proximitat i el preu just que n’han de rebre. També hi han assistit l’Alcalde, Carles Motas, i la regidora d’Esdeveniments de Ciutat, Núria Cucharero.

La Consellera, Teresa Jordà, l’Alcalde, Carles Motas, i la regidora, Núria Cucharero, atentent les explicacions d’una de les productores participants.

 

L’associació de cuineres i cuiners Slow Food de Catalunya integra 57 restaurants (junt amb 10 menjadors escolars). Pel que fa a restaurants, onze són noves incorporacions que s’han fet públiques a Sant Feliu de Guíxols, així com tres noves incorporacions en menjadors escolars. En aquesta edició s’han incorporat a l’associació els següents establiments i cuiners:

•El Pla restaurant. Parets del Vallès (Vallès Oriental). Frank Scheidegger.
•La Vall del Montseny. Sant Esteve de Palautordera (Vallès Oriental). David Rodríguez.
•Entre dos mons. Palamós (Baix Empordà). Mila Acosta i Roger Cama.
•Rebost de Can Moragues. Riudarenes (Selva). Fundació Emys, Fundació Astres i Sergi de Meià.
•Arç-Cerdanya Ecoresort. Prullans (Cerdanya). Jordi Tomàs.
•Ferreruela. Lleida (Segrià). Gonzalo Ferreruela.
•Fonda Farré. Baro (Pallars Sobirà). Jaume Mora.
•Lola Bistro. Tarragona (Tarragonès). David Amorós.
•Ca n’Ignasi. Inca (Mallorca). Ignasi Coli.
•El Sílex. Tautavel (Catalunya Nord). Thierry Tarrius.
•Cor de Carxofa. Benicarló (Baix Maestrat). Anay Bueno.

Les 3 noves escoles que hi entren són:

Dues escoles gestionades per Ecoarrels (ecoarrels.cat):

•Barrufet. Barcelona.
•Diputació. Barcelona.

Una escola gestionada per Ecomenja (ecomenja.com)

•Pérez Sala. Vilassar de Mar.

Aquest any també s’ha fet lliurament del “Cargol + Net” el qual reconeix els restaurants que han adquirit un compromís addicional en matèria de sostenibilitat. Ha lliurat aquest guardó l’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, que s’ha mostrat “molt satisfet” que els organizadors hagin triat Sant Feliu com a lloc de trobada aquest any. També ha parlat de la “gran importància” de l’alimentació de qualitat i proximitat. El guardons han recaigut en:

•Ca l’Ignasi. Cantonigròs (Osona). Ignasi Camps.
•Capicua. Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental). Isaac Gómez.
•El Bellver-la Calma. Tagamanent (Vallès Oriental). Ignasi Martínez.
•Esbiosfera. Cardedeu (Vallès Oriental). Jordi Bonet.
•L’Artesanal. Granollers (Vallès Oriental). Stéphanie Calderon.
•Lasal del Varador. Mataró (Maresme). Albert Noguera.
•Ca la Maria. Llagostera (Gironès). Maria Hernández i Martí Rosàs.
•El Dien. Vallfogona de Balaguer (Noguera). Enric Millà.
•Maspubills Ecorestaurant. Vinyols i els arcs (Baix Camp). Montse Queralt.
•Petit Cafè. Amposta (Montsià). Isabel Alejos.
•Quintaforca. Casafort (Alt Camp). Xavier Fabra.

Vora 300 persones van poder gaudir dels productes que es van presentar a l’envelat del Guíxols Arena.

 

Al final de l’acte, la Consellera ha fet lliurament de les plaques Slow Food als productors compromesos. En aquesta ocasió s’ha decidit premiar els pioners del vi natural a Catalunya, que porten temps duent a terme un treball a la vinya respectuós amb el medi, sense adobs químics, herbicides, plaguicides, fungicides sintètics ni organismes modificats genèticament.

Per a obtenir un vi natural només s’utilitzen llevats propis del raïm i de la vinya, no s’hi afegeixen sulfits ni cap tipus de conservant, no es filtra ni es clarifica, respectant així el cicle natural. Els vins naturals són vins vius, per això hem decidit premiar a 6 productors de vi pioners a casa nostra. Els premiats són:

•Vinyas d’Empremta (Bages). Gerard Vinyas.
•Oriol Artigas Viticultors (Maresme). Oriol Artigas.
•Celler Gutina (Alt Empordà). Bàrbara i Joan Carles.
•Carriel dels Vilars (Alt Empordà). Carles Alonso.
•Celler Escoda Sanaüja (Conca de Barberà). Joan Ramon Escoda.
•Laureano Serres Montagut (Tera Alta). Laureano.

 

El més llegit

I després