El 9 de desembre farà vint anys que Pedralta es va desprendre del seu pedestal causant una forta commoció en tractar-se d’un monument natural de caràcter geomorfològic dels més visitats del Baix Empordà, una pedra oscil.lant, al voltant de la qual s’hi continua celebrant el popular Aplec de Pedralta, un àmbit on hi limiten els municipis de Sant Feliu de Guíxols i Santa Cristina d’Aro.
Es tenen dades que demostren que el dia 8 de desembre de 1996 uns joves de Sant Feliu encara varen pujar al cim de la base de la torre rocallosa i fou el dia 9 que un autocar d’excursionistes que anaven a visitar el monument varen quedar desencisats en veure que reposava a 15 metres del seu pedestal.
Mentre que l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols va mostrar, a través de l’alcalde d’aleshores, Antoni Juanals, tot l’interès per restituir-la, aportant 2 milions de pessetes (12.000 euros), el de Santa Cristina d’Aro no s’hi va implicar, per la qual cosa es va demanar als ganxons que realitzessin activitats per aportar els 3 milions (18.000 euros) que mancaven per arribar als 5 milions que es calculava que costaria l’operació per a la qual es va acceptar el projecte de l’exregidor i Doctor en enginyeria industrial per la Universitat Politècnica de Barcelona, Josep Amat.
Tot Sant Feliu es va bolcar i es varen aconseguir aportacions d’empreses, particulars, una tirada de cartells amb un dibuix de Pedralta cedit pel pintor Alexandre Matas, unes guardioles de cartró amb la figura de la roca repartides pels establiments, un CD de solistes i grups ganxons anomenat “Cançons per Pedralta” editat per Ràdio Sant Feliu, iniciatives que, entre altres, varen permetre recaptar, en total: 6.846.122 pessetes (41.146 euros).
El 25 de maig de 1999 a les 8 del vespre, va ser col·locada al seu pedestal, amb els aplaudiments del nombrós públic congregat en el paratge. Tres dies més tard es reposa la creu de ferro que la corona (després de la sostracció de l’antiga, el 19 d’agost de 1998) i, el 30 de maig de 1999, es va celebrar el 40è Aplec de Pedralta amb més d’un miler de persones participants.
Les despeses de reposició varen tenir un cost de 6.169.642 pessetes (37.080 euros) i es va generar un superàvit, de 676.480 pessetes (4.065 euros), que es va posar a disposició de la Comissió Aplec de Pedralta.
Podeu trobar dos treballs de Lluís Pallí Buxó i Carles Roqué Pau amb tots els detalls tècnics, publicats per l’Institut d’Estudis del Baix Empordà.
http://dugi-doc.udg.edu/bitstream/handle/10256/5890/Caracteristiques-Pedralta.pdf?sequence=3
http://dugi-doc.udg.edu/bitstream/handle/10256/5904/Reposici%C3%B3-Pedralta.pdf?sequence=1
*A la foto la preparació del sòcol: Martí Clarà, Josep Amat, Joan Faz (fill) i Joan Faz (pare)