L’escriptor ganxó Francesc Xavier Bosch ha publicat el llibre Sant Feliu de Guíxols a l’ombra del III Reich. És la segona obra que escriu el llicenciat en Història i professor d’ofici, després de la publicació d’El Ferrocarril de Sant Feliu desaparegut a finals de 2017. Aquest cop el llibre se centra en la ciutat de Sant Feliu en època de Guerra Civil Espanyola (1936-1939) i els lligams de la població amb el règim de l’Alemanya nazi.
L’acte de presentació de Sant Feliu de Guíxols a l’ombra del III Reich serà dissabte 25 de juliol de 2020 a la sala Abat Penelles del Monestir de Sant Feliu. Començarà a les 20:00 hores del vespre i complirà estrictament amb totes les mesures de prevenció i seguretat.
Degut als protocols a seguir per la Covid-19, cal reservar seient per assistir-hi. Per fer reserva es pot trucar al 972.82.15.75 o enviar un correu electrònic a museuhistoria@guixols.cat. També es pot anar a l’Oficina de Turisme i fer-ho presencialment.
L’autor explica que l’obra “és un llibre de memòria i d’història que situa l’acció a partir del 1936, quan la República Espanyola rep un cop d’estat i el país entra en una llarga guerra de tres anys”. Bosch relata que “s’introdueix l’arribada de la Guerra Civil a Sant Feliu de Guíxols: com el front va avançant per les rodalies i acaba arribant a la població”; de fet, segons l’autor, aquesta és una de les tres potes del llibre.
“Hi ha una segona branca que tracta com va ser el pas de la república a la dictadura franquista a Sant Feliu, sobretot els primers anys, marcats per la postguerra”, continua l’escriptor, i afegeix que “la tercera via és l’estudi de les relacions nacionals hispano-germàniques en l’àmbit de la població guixolenca”. Bosch parla explícitament de “la implantació de l’Hogar Auxilio Social Alemán, una institució ubicada en el xalet Cases de S’Agaró”, al terme municipal de Sant Feliu de Guíxols.
Francesc Xavier Bosch comenta que el llibre conté “una quarta línia, la més inèdita de l’obra, que explica la vida d’un membre del partit nacional-socialista alemany natural de Kaiserslautern i que treballava a una fàbrica de suro de Sant Feliu de Guíxols“. “Segurament és la millor aportació i el que més destacaria del llibre”, conclou l’escriptor guixolenc.