Aquest diumenge l’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Joan Alfons Albó, i el president de Creu roja, Joan Maura, han inaugurat oficialment el mòdul (buc) que fa unes setmanes es va depositar entre les escales del Salvament i l’entrada de l’antic Club Nàutic.
Des de fa molts anys Creu Roja Sant Feliu de Guíxols – Vall d’Aro col·labora amb tasques de Salvament Marítim al nostre litoral, però des de no fa molt, 3 o 4 anys enrere hi un grup de voluntaris que estan potenciant aquesta secció.
Varen començar per la formació reglada, gracies a la generalitat de Catalunya i al departament de formació d’agricultura i pesca, un total de 20 voluntaris varen poder rebre uns coneixements basics, (curs de formació Bàsica en competències Marineres) aquest curs va servir per poder ser conscients que sortir a la mar no es pas un joc i conèixer els riscos.
Molts ja tenien el curs de Patró d’esbarjo, però varen voler perfeccionar amb un curs mes idoni per la seva tasca, Curs de Patró Portuari de la Generalitat de Catalunya, actualment son 6 patrons portuaris i 8 mes amb procés de practiques.
A nivell intern de Creu Roja disposa d’una formació modular, en la qual un dels mòduls es el de Salvament Marítim, el qual es impartit pels components mes veterans del grup, les practiques en aquesta tasca son molt important, en tot moment els components del grup de rescat han de tenir clares les seves funcions.
Actualment hi ha una estreta col·laboració amb els serveis de Salvament Marítim (Sasemar), els quals activen les embarcacions de rescat de Creu Roja des de la torre de Salvament, sempre que ho creuen oportú. Els serveis que pot aportar Creu Roja Sant Feliu- Vall d’Aro son molt diversos, però destaquen amb el salvament i socors de les vides humanes amb problemes al mar o llocs costaners de difícil accés, també hi ha altres feines com son recollida d’objectes flotants a la deriva, remolc d’embarcacions, recerques, accidents de transit amb caiguda al mar , accidents mediambientals,etc, en definitiva tot allò que representi un perill per la vida dels altres al mar.
Actualment hi ha un grup de 16 voluntaris i 2 tècnics els que desenvolupen aquest treball, compten amb el suport de 16 voluntaris mes, socorristes aquàtics de la secció de socors que ocasionalment ajuden amb aquesta tasca.
La raó de muntar aquest mòdul proper a l’embarcació, va sorgir per poder donar una resposta mes rapida al servei que actualment s’està fent, el fet de tenir el material proper a l’embarcació representa guanyar temps i quant parlem de vides humanes amb problemes al mar, el temps pot ser la diferencia entre la vida i la mort
Creu Roja Sant Feliu de Guíxols – Vall d’Aro disposa de tres embarcacions de rescat,
Dues embarcacions semirígides, una de 7,5 metres i l’altre de 4,9 metres i una moto d’aigua per serveis en zones de difícil accés, també disposa de dues ambulàncies per si escau fer l’evacuació d’alguna víctima fins l’hospital.
Creu Roja vol que Tots els voluntaris gaudeixin d’una formació continuada, s’han realitzat diversos cursos de submarinisme, cursos d’escalada i rescats verticals, cursos interns de Creu Roja Espanyola al centre de formació marítima de Guetaria (Patrón de Rescate nivel “B”) , Jornades de Salvament des d’embarcacions de Rescat realitzades 4 anys consecutius a Creu Roja a Sant Feliu de Guíxols- Vall d’Aro, tot allò que sigui necessari per poder realitzar la feina amb seguretat. Serveis realitzats 2011/2012
Nº de serveis de Salvament Marítim: 19 serveis
Nº de preventius aquàtics : 6 serveis
Nº de rescats a Persones amb problemes dintre de l’aigua: 2 serveis
Nº de practiques realitzades conjuntament amb Sasemar: 3 serveis
Nº de Practiques internes realitzades entre voluntaris: 42 Activitats
Nº de practiques realitzades entre altres assemblees de Creu Roja: 3 Activitats