I després

INDIGNACIÓ PER LES GANDULES DE SANT POL

Compartiu aquesta història

En els darrers dies s’han tornat a activar les protestes ciutadanes per l’actitud dels concessionaris de la Taverna del Mar, de Sant Pol, que ha continuat acotant l’espai públic de la platja per afavorir els seus clients exclusius i per mantenir allunyats a la resta de banyistes.

Des de fa anys despleguen gandules i para-sols arran de l’aigua a mode de frontera, acció que des de l’Ajuntament es considera que contravé la llei de costes, que marca clarament la obligatorietat de deixar sis metres lliures des de l’aigua fins a aquest tipus d’elements de propietat privada.

Segons s’afirma en la denúncia d’un particular entrada per registre a l’Ajuntament, s’excusen en què les gandules pertanyen als clients que lloguen les populars casetes i que són ells, a nivell individual, els qui les situen en la posició de privilegi. També hi consta que, per dissimular-ho, se’n posen de diferents tipus, evitant la unificació i que qui les instal.la, com una rutina diària més, és un treballador de La Taverna del Mar.

De fet el problema ve de fa d’anys. En l’anterior el mandat de Joan Alfons Albó els concessionaris i l’Ajuntament ja se les varen tenir per l’actitud dels responsables de l’establiment, després que l’Ajuntament lluités per salvar de l’edificació l’enderroc previst des de Madrid per Costas.

En l’actual legislatura es va arribar a un acord verbal entre els concessionaris i el govern que, segons fonts municipals, consistia en poder ocupar l’espai des de les casetes i deixant els sis metres, pacte que segons l’alcalde, Carles Motas, s’ha incomplert, al temps que els concessionaris aporten una concessió de fa 98 anys que els permetia lús privatiu de tota la platja fins arribar al xalet de les punxes.

Tècnics municipals de Medi Ambient, tècnics de Costes i Policia Local han anat aixecant actes i a finals de setmana es va celebrar una nova reunió entre les parts.

Entretant, diverses plataformes ciutadanes i particulars, entre les quals s’hi troben Guíxols des del carrer i la CUP, han anunciat que emprendran accions per evitar “aquest abús” i que portaran el cas al Síndic de Greuges.

Des de les xarxes socials la situació es va escalfant i ja es comença a demanar una acció popular in situ. També s’ha anunciat que es faran demandes d’accions a la plataforma Recuperem Can Rius, que ja va fer accions per enderrocar les barreres aixecades durant gairebé quaranta anys pel Club de Mar de Sant Feliu, on precisament anuncien una activitat pel dia 27 d’agost.

La concessió de la Taverna del Mar (així com la de Can Rius) caduquen l’any 2018 i accions com aquestes han reactivat la decisió de l’Ajuntament de justificar la necessitat que la futura concessió no recaigui en particulars, “que solen actuar com a propietaris de l’espai públic”, sinó en la pròpia administració que, mitjançant concurs, pot escollir els concessionaris més adients i responsables.

Demà es publicarà un article en aquest sentit, redactat per l’alcalde, Carles Motas, que titula “Feudalisme del Segle XXI”

La de les gandules no és la única acció dissuasòria envers els usuaris de les platges en aquest sector. El parc aquàtic inflable, que tenia una concessió de quatre anys, s’ha fet desaparèixer del mapa després d’una sola temporada i l’accés a la platja de Sa Conca, a través de la urbanització, s’ha restringit considerablement. Fa uns dies El Punt Avui anunciava que es construirà una rotonda per “dissuadir de passar-hi conductors aliens a la urbanització” i també s’apuntava que s’eliminaran les places d’aparcament públic de la banda de mar d’aquesta zona.

 

El més llegit

I després