El passat 20 de juny van tenir lloc a Sant Feliu de Guíxols les activitats de cloenda d’”Estendre les Mans”, un projecte comú europeu en el que han estat treballant al llarg de dos anys socis catalans (el Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols i l’Escola Massana de Barcelona), italians (La Fundació per l’Artesanat Artístic de Florència) i letons (la Fundació Zimola vinculada xarxa de museus nacionals d’Art de Riga). Projecte que ha estat possible gràcies a l’aportació de la Unió Europea mitjançant el programa Grundvitg d’aprenentatge permanent.
El projecte ha permès posar en comú estratègies per fer noves lectures de l’artesania pròpia catalana, toscana i letona, i aquest esforç vincular-lo amb escoles d’art i disseny, així com amb centres de difusió, incloent-hi aquí amb un paper molt rellevant, les botiges dels centres culturals i dels museus.
Així al llarg de dos anys artesans i artistes de les tres zones han estat treballant juntament amb museus i escoles d’art i disseny. Han conegut les particularitats en diferents tècniques així com han estudiat comparativament les similituds i diferències. El projecte incidia en especial a provocar l’encontre dels artesans amb dissenyadors i amb centres de difusió, com els museus.
A la taula rodona sobre “Objectes de territori: arts tradicionals, disseny actual i museus com a aparadors” hi van participar l’artista Narcís Comadira (alhora estudiós de moviment noucentista), Blai Puig (interiorista i expresident del FAD), Guillem Ferran (dissenyador) i Jesús Prieto (ex director de l’Escola Massana).
La cloenda institucional va comptar amb els representants de la Fundació per l’Artesanat Artístic de Florència, la Fundació Zimola, l’Escola Massana, el Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols i el Departament de Cultura de la Generalitat.
El Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols i l’Escola Massana de Barcelona, adscrita a la UAB, van realitzar l’abril d’enguany un seminari sobre ceràmica negra, i aquesta cloenda va coincidir amb l’exposició dels treballs dels alumnes i professors, així com dels artesans participants: Ricard Campos (del taller Kypsela de Sant Feliu de Guíxols) i Jaume Marcó (de Ceràmiques Marcó de Quart).