El Museu d’Història programa unes jornades internacionals dedicades a la mèmoria i la salut.
Es faran els dies 10 i 11 de juny, al Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols, amb el títol «Llocs de memòria, identitats professionals i salut».
Aquestes jornades s’inscriuen en el marc d’activitats que organitzen conjuntament el Museu di la Càtedra Martí Casals de Medicina i Salut en l’Àmbit Rural, de la Universitat de Girona.
Amb un punt de vista ampli i divers del concepte de “llocs de memòria”, que va més enllà del simple emplaçament físic o geogràfic, aquestes jornades se centren en la transcendència social que ha tingut la consolidació de les professions liberals i, especialment, d’aquelles vinculades al terreny mèdic i sanitari.
Metges i farmacèutics, en el pas del segle XIX al XX, van forjar, des de l’exercici de la seva pràctica laboral i científica, nous hàbits socials i, alhora, van crear instruments de sociabilitat i de generació de coneixement que dècada rere dècada han esdevingut veritables “llocs de memòria”, tant físics (clíniques, hospitals, sanatoris, balnearis, facultats de medicina i farmàcia, seus de col·legis professionals), com immaterials i d’ordre simbòlic que es reflecteixen en qüestions com la singularitat de la seva identitat professional, o la fixació de tradicions i comportaments a partir de la ubicació i el paper d’aquests professionals en un teixit social no exempt de conflictivitat política i de debats ètics i culturals.
Les jornades tenen, doncs, la pretensió d’identificar i analitzar aquests “llocs de memòria” que s’han convertit en uns punts de referència ineludibles per tal de comprendre l’evolució de les transformacions socials i culturals ocorregudes en els darrers dos segles i que conduïren vers la modernitat.
En el decurs dels dos dies es desplegarà un programa interdisciplinari que contindrà ponències, taules rodones i diversos espais de debat que tindran com a protagonistes tant investigadors de referència en les matèries tractades, com investigadors més novells i doctorands, els quals mostraran les aportacions de les seves recerques, amb vint especialistes.
Des d’un enfocament més general sobre la significació dels “llocs de memòria” que es durà a terme en la conferència inaugural de l’historiador Stéphane Michonneau (Université de Lille), a reflexions més específiques sobre les professions liberals i el seu encaix sociocultural tal com, des de l’èmfasi en el sector mèdic i sanitari, faran algunes de les conferències i taules rodones. Altres assumptes que es tractaran seran la rellevància literària i cultural dels testimoniatges dels metges escriptors, així com també les trajectòries cíviques i polítiques de molts d’aquests quadres professionals que integraven les classes mitjanes.
A continuació accediu al programa d’activitats: