La matinada del dissabte 28 al diumenge 29 d’octubre es podrà gaudir d’una hora més atès que a les 3 de la matinada s’ha de posar el rellotge a les 2. Per contra, la tarda del diumenge es farà fosc més aviat. És la conseqüència del que s’anomena “horari d’hivern” que farà que ens recollim més aviat per la sensació de que ja és de nit després de gaudir de tardes amb temperatures suaus per l’època que, de moment, ens ofereix aquesta tardor.
El canvi d’hora té com a finalitat reduir el consum d’energia, fent coincidir el començament de la jornada laboral amb les hores de llum. Segons les estimacions del Instituto para la Diversificación y Ahorro de l’Energia (IDAE), amb aquesta mesura l’Estat pot arribar a estalviar durant l’estiu el 5% del consum d’energia elèctrica domèstica (entre març i octubre), la qual cosa, en xifres, es calcula que es tradueix en uns 300 milions d’euros.
Aquesta mesura d’estalvi energètic s’ha aplicat de forma regular des del 1974, tot i que l’última modificació va arribar de la mà d’una directiva europea de l’any 2000, una normativa que, entre altres qüestions, unifica els dies en els quals es produeixen els canvis d’hora en tots els països de la Unió Europea. Així, aquestes modificacions horàries es realitzen sistemàticament l’últim diumenge de març i l’últim d’octubre.
Tot i que actualment la majoria dels mòbils i ordinadors realitzen aquest canvi horari de forma automàtica, convé revisar-los per tal de no arribar tard a cap destí