L’Ajuntament Sant Feliu de Guíxols ha aprovat en el Ple Municipal celebrat ahir a la tarda diverses modificacions de les ordenances fiscals per l’any 2020. El regidor d’Economia de l’Ajuntament, Josep M. Muñoz, explica que aquestes “afecten d’una banda l’Impost de Béns Immobles, que tindrà un increment en el tipus impostiu de quasi el 4%”, un augment que es produeix “després de quatre anys de no fer-se cap modificació i de fer 4 anys des que es va fer una rebaixa en aquest impost”.
Muñoz comenta que el que s’ha fet ha estat “ajustar-nos quasi a l’increment de l’IPC en els últims 4 anys, per tant és un impacte controlat”. El regidor ha destacat que aquest impost és el que permet al Consistori seguir mantenint el nivell de serveis i actuacions a la ciutat vers la ciutadania.
Un canvi important és el que es refereix a la recollida de residus, “però només en l’apartat que afecta el tractament dels residus a l’abocador”, comenta Muñoz. Això representarà un increment d’1 euro de mitjana, mensual, per poder fer front a les taxes que vénen determinades per l’us de l’abocador, una taxa que des del consitori s’espera poder “anar revisant a la baixa si s’aconsegueix una millora del reciclatge per part de la ciutadania”.
L’altra modificació és en l’ocupació de la via pública “allò que fa referència a l’ocupació per part de terrasses o d’activitats comercials de l’espai públic, on hi ha un increment del 5% en la tarifa”, explica el regidor. Ara s’estaven cobrant 0,32 euros el metre quadrat/dia i es passarà a 0,34 euros. La idea és “acostar-se al preu estàndard de lloguer d’una ciutat com Sant Feliu”.
“L’altre element que també s’ha millorat fa referència a l’ordenança general, sobretot buscant el màxim de facilitats perquè els ciutadans i ciutadanes tinguin una relació amb l’Ajuntament el més còmoda possible, com ara apujar el nivell de les garanties” passant dels 6.000 euros als 30.000. També s’actua sobre la qüestió dels pagaments, amb voluntària, que es podran fer fins a 12 mesos “cosa que fins ara no es podia fer”.
També s’ha afegit una taxa d’ocupació que anirà dirigida als caixers automàtics situats al carrer, que serà de 750 euros l’any. Una altra de les modificacions afecta a la bonificació que hi havia pels vehicles de més de 20 anys: a partir del 2020 només es bonificarà el 100% pels històrics. En el Ple també s’ha tractat la bonificació, quasi del 100%, en aquelles millores dels habitatges que s’han de fer com a conseqüencia de les persones amb problemes de mobilitat o necessitats concretes.
Per a Josep M. Muñoz, aquestes modificacions “són raonades i raonables, que el que permeten és, com a mínim, mantenir el nivell d’ingressos de l’Ajuntament i fer front als increments de costos que hi ha hagut en els darrers 4 anys”.