L’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols ha presentat el pressupost 2024 que portarà a aprovació en Ple Municipal aquesta propera setmana amb una xifra que ronda els 40 milions d’euros.
Entre els eixos destacats hi ha que “s’incrementa l’acció social, amb més dotació per a gent gran i se segueix amb la voluntat de transformació del model de ciutat”, afirmen des del consistori, amb uns comptes que “permetran licitar i executar més de 7 milions d’euros”.
Entre les inversions previstes es troben la reforma de l’Antic Hospital, dels centres educatius, amb un increment de 150.000 euros, la nova gestió pròpia dels aparcaments “amb política d’inclusió social”, el cobriment de rieres, com també “una millora i transformació en el model de gestió de residus”.
El primer tinent d’alcalde i responsable d’Hisenda, Josep Melcior Muñoz, afirma que es tracta d’un pressupost rigorós i fet “amb seny”.
Muñoz destaca que el pressupost d’aquest proper any “creix quasi 6 milions d’euros en relació al pressupost anterior”. Pel que fa a l’apartat d’ingressos, hi ha un augment de vora 8,1 milions d’euros que es preveuen de la transferència en la participació dels Tributs de l’Estat, amb un increment del 5% respecte el passat any, com també per part de la Generalitat, en aquest cas per les dues residències que es gestionen des de Sant Feliu.
L’alcalde, Carles Motas, explica que aquest pressupost manté el projecte de ciutat “transformador”.
El regidor d’Urbanisme, Josep Saballs, afirma que l’habitatge serà un dels elements importants del pressupost, com també de la resta del mandat.
L’Ajuntament afirma que vol adquirir sòl per poder desenvolupar habitatge i iniciar una col·laboració público-privada per a la construcció d’habitatge públic. També explica que ja s’està negociant i que preveu que durant els primers mesos del 2024 es pugui arribar a acords.
Pel que fa a altres inversions previstes, hi ha vora 300.000 euros per fer millores en els aparcaments de La Corxera i de la carretera de Tossa. El consistori recalca que és “un deure ciutadà el treball en pro de la integració dels més vulnerables”, recordant la gestió que es farà dels aparcaments municipals a través d’una empresa especial de treball “on el 70% dels seus treballadors seran persones amb necessitats especials de la nostra ciutat”.
Pel que fa a la gestió dels residus, l’Ajuntament preveu vora 3,2 milions d’euros per la recollida i transport i de 2,2 milions més per la neteja de la ciutat. També recorda que degut al tancament Solius hi ha un increment del cost de l’abocador “ja que s’han de transportar les deixalles molt més lluny del que es feia fins ara”.
Pel que fa al projecte del Museu Carmen Thyssen, “les inversions haurien de començar durant el 2024 per poder donar compliment a les a les subvencions rebudes per altres administracions i també als fons Next Generation”, destaca el consistori.
En el cas dels ingressos directes per aquest proper any, l’Ajuntament preveu, per exemple, uns 12,3 milions d’euros provinents de l’IBI i d’1,4 milions per l’Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica.