En el passat Ple Municipal del mes de juliol, Guíxols des del Carrer va presentar una moció anomenada “Proposta per a l’eradicació de l’ús del Glifosat en el terme urbà de Sant Feliu de Guíxols” que finalment no va prosperar.
En la mateixa sessió plenària, la CUP va fer acte de presència amb una pancarta on es podia llegir “Prou glifosat. No ens ruixeu amb productes cancerígens”. El en Ple es va tractar abastament la qüestió.
En declaracions a Ràdio Sant Feliu, el regidor de l’Àrea de Territori, Josep Saballs, comenta que des del Consitori “estem treballant per trobar mesures alternatives des de l’any 2015, que va ser quan vàrem començar a parlar del glifosat”. El regidor ha volgut recordar que “s’han fet proves amb diferents productes menys agressius però també menys eficients, com ara un de compost majoritàriament per vinagre, que era un producte que atacava el que és l’herba en superfície però que deixava amb vida l’arrel, cosa que motivava que en poques setmanes tornéssim a tenir l’herba en els espais públics”.
Saballs explica que les actuacions amb glifosat es fan només en vies públiques, carrers i accessos a vials, “en cap cas en parcs i jardins” i també que el producte és “perfectament legal, està revisat i autoritzat per la Comunitat Europea fins el 2022 amb possibilitat de pròrroga pel seu ús”.
El regidor afirma que des de l’Ajuntament “es continuen buscant alternatives” i que, si bé hi ha 175 ajuntaments que fan servir altres productes, “hem de ser conscients que a Catalunya n’hi han 914 i que en queden bastants que encara el fan servir, que és una mesura efectiva i que no queda demostrat que estigui afectant a la població. Si fos així, evidentment l’equip de govern no l’utilitzaria”. Per Saballs, el que s’està fent “és perfectament legal, és segur, s’està utilitzant i aplicant tal com diu la fitxa del producte”.
El regidor recorda que l’alcalde, Carles Motas, es va reunir divendres passat amb l’empresa que gestiona l’aplicació del producte a Sant Feliu “per reforçar que quan s’apliqui es faci amb molta cura, prenent totes les mesures, senyalitzant degudament” i també “perquè es treballi amb tècnics i empreses especialitzades en productes fitosanitaris de tal manera que puguin proposar-nos noves mesures alternatives que van sortint al mercat”.