I després

L’ESPECTACLE DE NADAL DE LA BENET ESCRIBA

Compartiu aquesta història

L’Agrupació Teatral Benet Escriba està enllestint, per posar en escena la diada de Sant Esteve, “El poema del pessebre” de Joan Alavedra amb música de Pau Casals.

El dia 26 de desembre a les 6 de la tarda, al Teatre-Auditori es farà un pessebre amb figures reals acostant els personatges al públic i esperen “que l’esforç i la il.lusió que hi posem en el seva presentació no desmereixin l’obra dels seus dos grans autors”.

El Poema del pessebre va néixer del desig d’una nena de cinc anys que va demanar al seu pare, després de muntar el pessebre, com cada any, en un racó del menjador, que n’hi fes un vers. És així com Alavedra va començar intentant contar per a un infant la joia de la Naixença, fent parlar els seus personatges, l’home del pou, el pescador, l’home que llaura, la vella que fila… en un quadern. Els fets però truncaren el poema i una nit de gener, dins una maleta pels barrancs plens de neu de Coll d’Ares, passaren, amb milers de persones cap a França. A Paris, es varen trobar-se amb el mestre Pau Casals i junts van marxar cap a Prada. Allà, llogaren plegats la “Villa Collette”, on hi van viure molts anys.

Els alemanys ocupaven tot el país, els tenien a Prada, escoltaven la radio anglesa tapats amb flassades, al fons d’una habitació, m’entre algú vigilava al carrer. Una dia, com si un raig de sol travessés la negra nuvolada, es varen anunciar uns Jocs Florals a Perpinyà i Alavedra va pensar en el seu Poema. Va guanyar la Flor Natural i Casals el va sentir per primera vegada quan es va llegir en la festa, a la qual hi assistiren plegats.

Era el mes de maig de 1943 i pel juny, el dia del sant de Alavedra, en baixar de la seva cambra i abraçar-lo per felicitar-lo, li donà el primer fragment musical. Des de aquell dia, cada matí, desprès del Bach matinal, començava la composició d’El pessebre. En el silenci d’aquella caseta i en el petit piano de la seva cambra, se sentia una nota, tímida, i anava avançant durant anys. Casals, a vegades cantava les paraules del text i quan en tenia un fragment els cridava perquè l’escoltessin. Quant tingué acabats els cants d’algunes figures començaren a cantar-los per Nadal amb els amics que residien a Prada.

Pau Casals va dirigir El pessebre en la grandiosa sala de l’Assemblea General de l’O.N.U., a Nova York, davant dels delegats del món, en el divuitè aniversari de la fundació de les Nacions Unides.

Venda anticipada d’entrada a l’Oficina de Turisme

El més llegit

I després