Segons informa el DDG, les sales d’art del Castell de Benedormiens de Castell d’Aro acullen des d’aquest cap de setmana una exposició amb obres pictòriques d’Evarist Vallès (1923 – 1999), en un autèntic viatge d’explorador per les noves formes de llenguatge pictòric que van sorgir durant la segona meitat del segle XX. La mostra aplega una retrospectiva de pintura de l’artista, que no suposa només una visió integral de la seva obra, sinó de que il·lustra l’evolució de l’art durant aquest període.
Evarist Vallès va investigar diverses formes de creació; així és com la primera etapa de la seva obra artística és bàsicament surrealista, amb una forta influència daliniana. En ella la composició és principalment lineal i descriptiva, i es mostra temptada per l’exploració cubista de l’espai.
Va ser a finals dels anys cinquanta quan el pintor es va instal·lar a París; en aquesta ciutat va ser on va entrar en contacte amb l’informalisme gestual. L’exploració de l’espai pictòric el va portar llavors a dibuixar nuvoloses còsmiques, en què les pinzellades passen a ser substituïdes pels seus característics claus.
Amb el pas de l’espacialisme abstracte al matèric, Vallès es va aproximar a l’art conceptual; d’aquesta manera, el color va desaparèixer per convertir-se en la plenitud del blanc absolut. Posteriorment, i seguint en seu procés investigador, va iniciar un període geomètric on els paisatges van adquirir una dimensió metafísica.
Finalment, va ser al darrer tram de la seva trajectòria quan va retornar a la figuració més clàssica, per desenvolupar un discurs basat principalment en la identitat cultural. Aquí va ser quan es va crear pintures que parlen de Catalunya, de l’Empordà, dels seus cels i dels seus mites.
Per tota la potència i vastedat de la seva obra, des de l’any 1984 Evarist Vallès compta amb una sala permanent, amb una mostra del seu treball en pintura i escultura, al Teatre-Museu Gala Salvador Dalí de Figueres.
Aquesta exposició inaugurada dissabte, està organitzada per de l’ajuntament de Castell – Platja d’Aro, i a l’acte es va comptar amb la presència de la crítica d’art i membre de l’Associació Internacional de Crítics d’Art (AICA), Pilar Giró. També durant la inauguració es va realitzar el sorteig d’un dibuix del pintor entre tots els assistents a l’acte.
Aquesta retrospectiva -l’entrada de la qual és gratuïta- dóna continuïtat al cicle d’exposicions d’estiu al Castell de Benedormiens, que va iniciar la mostra d’obres del 3n Concurs de Patchwork del municipi i que va continuar amb l’exposició pictòrica de Pep Camps. A partir del mes de setembre, prendrà el relleu una exposició basada en la fotografia artística d’Albert Cuevas (concretament, visitable del 17 de setembre al 30 d’octubre).