Amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència de Gènere, aquest dimecres, 25 de novembre la regidora de Serveis Socials, Laura Serrano, ha llegit públicament un manifest, a les 12 davant de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols (amb la participació de diverses entitats com l’ACAS, Creu Roja, Associació de Veïns de Tueda i els instituts de la ciutat), i a les 3 a la Plaça Salvador Espriu amb el següent contingut:
MANIFEST
Avui 25 de novembre, l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols i la nostra ciutadania es torna a trobar per manifestar, una vegada més, el rebuig a la violència masclista i denunciar-ne les causes que l’originen amb la ferma voluntat de no detenir-nos fins eradicar-la.
La violència contra les dones és una realitat persistent i cruenta tal i com demostren les xifres de dones assassinades i les denúncies per violència masclista i, en concret, per agressió sexual.
En els darrers mesos, la violència de gènere ha segat la vida de dones i menors, commocionant tota la societat per aquest repunt d’assassinats masclistes que han fet de l’estiu de 2015 un període tràgic, registrant el nombre més gran d’assassinats des de 2010: aquest juliol van ser assassinades a tot l’Estat, 7 dones, 1 d’elles a Catalunya; a l’agost 5 dones, 2 d’elles a Catalunya. I hem de sumar 7 dones més; 2 al setembre i 5 a l’octubre.
Per desgràcia, no són dades aïllades: al 2014 van ser assassinades a mans de les seves parelles o ex-parelles 54 dones a l’Estat Espanyol, 12 d’elles a Catalunya.
Aquest 2015 ja són 37 dones víctimes mortals de la violència masclista a l’Estat, 6 a Catalunya, sense comptabilitzar les darreres d’aquest mes de novembre. Des del 2003, any on van començar a recopilar-se dades oficials, al voltant de 800 dones han estat assassinades a l’Estat per violència de gènere.
Una societat que aspira a ser realment democràtica i socialment justa no pot permetre que la meitat de la població pateixi violència.
Aquestes dades demostren clarament que encara tenim molta feina a fer envers a la violència de gènere, que hem de treballar per crear mecanismes que prioritzin la lluita per eradicar-la. S’han de Revisar i millorar els protocols locals i comarcals davant un cas de violència masclista, amb suport al SIAD , a les diferents associacions, i a d’altres agents implicats.
La violència de gènere es manifesta com el símbol més brutal de la desigualtat existent en la nostra societat, desigualtat basada en els encara arrelats valors patriarcals. Es tracta d’una violència que es dirigeix a les dones pel sol fet de ser-ho, per ser considerades pels seus agressors possessions pròpies sense els drets mínims d’igualtat, llibertat, respecte i capacitat de decisió.
Es preocupant el creixement de la violència masclista entre els més joves i amb això la falta de conscienciació d’aquestes generacions. Cal destacar que tot i que els comportaments masclistes no són un fet generacional, la violència masclista és més vigent que mai entre el jovent. Aquesta s’exerceix d’una forma més subtil i en dificulta la seva detecció, per tant hem de continuar apostant per les campanyes de prevenció i sensibilització en aquesta franja d’edat.
El masclisme és el concepte que defineix les conductes de domini, control i abús de poder dels homes sobre les dones i que ha imposat un model de masculinitat que encara és valorat per una part de la societat com a superior. La violència masclista és l’expressió més greu i devastadora d’aquesta cultura que destrueix vides i impedeix el desenvolupament dels drets, la igualtat d’oportunitats i les llibertats de les dones.
És per això que hem de treballar conjuntament l’administració i la ciutadania amb l’objectiu de trobar les eines per desplegar la llei. Perquè només d’aquesta manera podrem construir una societat democràtica moderna que eradiqui definitivament el sistema patriarcal.
Des d’aquí encoratgem a tota la ciutadania a mostrar una tolerància zero envers qualsevol manifestació de violència.
Aquest és el compromís que avui volem manifestar públicament amb la voluntat de sumar esforços i crear sinergies de treball cooperatiu que ens permetin construir conjuntament dinàmiques innovadores per eradicar definitivament la violència masclista que representa una greu vulneració dels drets humans i atempta contra la igualtat efectiva entre dones i homes.
Perquè sense drets no tenim igualtat. Perquè sense igualtat no tenim llibertat, des de l’ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, no farem ni un pas enrere en els drets de les dones!
DIEM NO A LA VIOLÈNCIA MASCLISTA!