Els acadèmics han reconegut el guixolenc Marc Gascons com a millor cuiner de l’any, per ser representant d’una saga generacional de restauradors, amb capacitat demostrada, fent una cuina tradicional, amb màxim respecte al producte i a la qualitat de la matèria primera i preservant la catalanitat de molts plats, especialment de la cuina empordanesa. I afegeixen que el treball de Gascons testimonia com altres restaurants exemplars del nostre país, la continuïtat generacional de la restauració tradicional catalana.
Actualment, el jove cuiner dirigeix, juntament amb la seva germana Elena, el restaurant familiar Els Tinars situat a Llagostera, on s’ofereix cuina tradicional catalana actualitzada, tenint en compte com a base principal el producte de la zona i de la temporada. El restaurant compta, des de 2008, amb una estrella Michelin i també és un dels responsables de la cadena de restaurants Fishop, amb establiments a Barcelona, Girona i Platja d’Aro.
Es va formar a l’Escola d’Hostaleria de Girona i ha treballat a restaurants com el Can Gaig, a l’Esguard al Sant Pau, de Sant Pol de Mar, amb Carme Ruscalleda, a Le Gran Ryeu d’Alain Boshman, a Bèlgica i amb Martin Berasategui, a Lasarte i, puntualment ha ajudat a l’equip de Ferran Adrià i Juan Mari Arzak en el banquet de Freixenet, a Joan Roca a les festes d’Intxaurrondo entre altres.
Marc Gascons ha guanyat el segon premi de l’Escola d’Hostaleria de Girona l’any 1997 i és finalista del Premi al Millor Cuiner Jove, atorgat el juny del 2006 per l’Acadèmia Catalana de la Gastronomia. El 2008 va rebre el premi al Millor Cuiner dins els tercers Premis Gastronomia Tecnotast Girona 2008. I aquest 2011 ha estat guardonat amb el premi al cuiner més jove amb una estrella Michelin a la XV Nit de Periodisme de Turisme i Economia, que lliura l’Associació Catalana de Periodistes i Escriptors de Turisme i Economia.