Els Minyons de Santa Cristina d’Aro , la primera colla castellera del Baix Empordà, farà el seu bateig el diumenge 12 d’abril amb una actuació a la plaça Bella Pedra (12 h) en què serà apadrinada pels Marrecs de Salt i els Sagals d’Osona i podrà canviar la camisa blanca provisional per la definitiva de color verd poma –com una fruita abundant a la comarca–, després de descarregar tres castells de sis.
Segons informa el diari El Punt Avui, la colla cristinenca es va formar el febrer del 2013 i l’estiu següent va ser admesa com a colla en formació per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya , que té registrades altres sis colles a les comarques gironines: la Colla Castellera de Figueres, Esperxats de l’Estany (Porqueres), Marrecs de Salt, Vailets de l’Empordà (Castelló d’Empúries), Xerrics d’Olot i, com a colla universitària, els Xoriguers de la UdG. A tot Catalunya funcionen 91 colles, 14 de les quals es troben, com la de Santa Cristina, en formació.
A la primera reunió per crear la nova colla cristinenca van assistir una vintena de persones, i dos anys després Minyons de Santa Cristina està formada per 110 persones de totes les edats, entre els dos mesos i els vuitanta-un anys, que ho han hagut d’aprendre tot sobre els castells de manera absolutament autodidacta –amb el suport tècnic de les dues colles padrines, que ja fan castells de vuit– en una zona sense tradició castellera com el Baix Empordà.
La colla, que té el suport econòmic de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro, inclou actualment una important representació d’altres municipis veïns, i un dels seus principals reptes és incrementar la quantitat de membres i la participació dels cristinencs: “Hauríem de ser unes 150 persones per poder treballar en condicions i aixecar castells més importants”, afirma el cap de colla, David Coronel, Koro, i ho ratifica la presidenta, Cecília Torrecillas: “Costa molt treure la gent de casa per fer castells i ens falta sobretot jovent, de 14 a 25 anys –una franja d’edat important per als castells més pesats–, perquè aquí tothom marxa a fora a estudiar. Però jo penso que, un cop ens vegin amb el color definitiu de la camisa, la cosa s’animarà, perquè la gent veurà que aquest és un projecte seriós”.
L’altre gran repte de la colla és aconseguir un local propi: actualment assagen dos dies a la setmana al pavelló municipal –dimecres i divendres, de les 20 a 22 h–, compartint espai amb patinadors i jugadors de bàsquet, i sense la possibilitat d’instal·lar-hi una xarxa per poder provar castells més alts amb seguretat. “L’Ajuntament ens està buscant un local i la seva col·laboració és total. La regidora de cultura, Eva Claret, ha lluitat molt perquè Santa Cristina tingui una colla castellera”, diu Torrecillas, que subratlla que la colla no es limita només a fer castells, sinó que promou unes relacions socials molt intenses, amb calçotades, castanyades, assajos a la platja, etc. Entre els seus projectes hi ha la creació d’una escola de grallers.
Minyons de Santa Cristina ja té un bon currículum de castells realitzats –3 de 6, 3 de 6 amb l’agulla, 4 de 6, etc.– i fites importants en perspectiva. Tot i estar encara en formació, ja ocupa la posició 69 del rànquing casteller, i a part del bateig té programades 13 diades aquest any, més les actuacions a les festes majors d’estiu. Al Baix Empordà ha arribat també el boom casteller, fruit en part, segons en Koro, de “la situació sociopolítica que vivim”.