Nota de Guíxols des del Carrer – En Comú Podem:
146 DONES HAN PATIT VIOLÈNCIA MASCLISTA A SANT FELIU DE GUÍXOLS DURANT ELS 10 PRIMERS MESOS DE L’ANY
Guíxols des del Carrer – En Comú Podem està treballant en la redacció d’un Pla Municipal contra la violència masclista
El grup municipal dels comuns a Sant Feliu de Guíxols va organitzar, divendres passat, una jornada sobre la violència de gènere i es va poder comprovar que afecta a una part important de la població del municipi. L’any passat gairebé el 2% de les dones censades a Sant Feliu de Guíxols amb edats compreses entre 17 i 65 anys van declarar haver patit algun tipus de violència masclista. En total, el 2021 es van declarar 149 casos . Enguany, a 31 d’octubre, els casos declarats ja arriben a 146, una dada que fa preveure un repunt amb relació a l’any anterior, evidenciant aquest greu problema social i polític que es troba lluny de resoldre’s.
També es va veure la lentitud de la justícia en el moment d’actuar davant d’un cas de violència de gènere i la importància que té el treball en xarxa per part de tots els estaments de l’administració per afrontar el problema. En els pressupostos de l’Estat es veu la voluntat inequívoca del govern central per dotar al Ministeri per a la Igualtat amb prou jerarquia i recursos. El Pacte d’Estat contra la Violència Masclista o la recent aprovació de la Llei del “solo sí és sí”, són elements que han ajudat a avançar en els drets de les dones, però és evident que encara queda molta feina per fer.
A Sant Feliu de Guíxols és preocupant que el 59% de les dones víctimes de violència optin per no presentar una denúncia davant el jutjat, com també ho és que el 53% no hagi rebut cap tipus d’atenció psicològica. Una altra dada preocupant al municipi és que el 40 % de les dones que pateixen violència de gènere, no tenen cap seguiment per part de cap educadora o educador social. Cal recordar que a Sant Feliu de Guíxols la violència masclista és una competència directa dels Serveis Socials Municipals i no està delegada a cap acord de col·laboració amb el SIAD (Servei d’Informació i Atenció a les Dones) de la comarca, com si que passa en molts municipis.
A la jornada es van establir les bases del que serà el Pla Municipal contra la Violència Masclista que la formació presentarà d’aquí a uns mesos. Aquest Pla tindrà com a objectiu principal involucrar a tota la societat civil i agents socials del municipi en la problemàtica de la violència de gènere per enfortir, facilitar i millorar la resposta que es pugui donar des de l’Ajuntament i, alhora, proporcionar totes aquelles eines que es puguin requerir per incrementar la prevenció i avançar cap a un model d’atenció municipal més eficient.