L’empresa Capricorn Spain S.L. ha sol•licitat permís al govern de Madrid per fer “fracking”, un tipus de prospeccions sísmiques per a la recerca d’hidrocarburs molt traumàtiques a l’entorn de la Costa Brava que abastarien 11.500 km² al llarg de la costa catalana i que s’estendrien a 20 km de distància del punt més proper de la nostra costa.
El subsòl és competència estatal i ni els ajuntaments ni la Generalitat poden decidir-hi res. L’únic marge legal d’actuació dels municipis seria negar-se a l’atorgament de permisos municipals per a la utilització de l’aigua o per obrir nous accessos perquè hi passin vehicles pesats.
El Ple de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, va aprovar per unanimitat una moció contrària a aquesta activitat que posaria en greu perill la salut dels hàbitats, l’economia local, la pesquera i la fauna de la zona, tant importants a l’entorn de la Costa brava i fonamentals per al motor econòmic que és el turisme.
Els mètodes sísmics de prospecció es realitzem mitjançant canons d’aire comprimit capaços de generar ones sonores, emissions acústiques d’alta intensitat que defineixen l’estructura del sòl i del subsòl marí per localitzar els jaciments. Aquests mètodes produeixen una contaminació acústica intolerable per a la fauna marina de tot tipus.
Aquest projecte se sumaria als 30 permisos que ja ha concedit el Ministeri i reitera la clara aposta del govern central envers les energies no renovables i altament contaminants, una direcció oposada als requeriments de la lluita contra el canvi climàtic.
Tot i que tampoc té competències, el Patronat de Turisme Costa Brava-Pirineu de Girona ja va aprovar una mició declarant tota la demarcació “zona lliure de fracking”.