I després

Qui menys residus recicli haurà de pagar més

Compartiu aquesta història

La Cambra de Comerç de Sant Feliu informa que la XII Jornada del Cercle d’Infraestructures a la Costa Brava, organitzada per les Cambres de Comerç de Palamós i Sant Feliu de Guíxols i la Fundació Cercle d’Infraestructures, ha posat a debat Els reptes de la gestió de residus a la Costa Brava. L’acte ha reunit a més de mig centenar d’empresaris i representants de diferents administracions.

La jornada ha comptat amb la participació del president del Grup GBI Serveis (empresa de recollida i tractament de residus amb una plantilla de 800 treballadors que opera a les comarques de Girona) Gustavo Buesa. Buesa ha detallat algunes de les actuacions que porta a terme el Grup GBI Serveis, entre les que destaquen la construcció i explotació de la nova planta de tractament de residus de Lloret de Mar en la qual s’inverteixen més de 42 milions d’euros i que permetrà reduir a la meitat la brossa que actualment es llença a l’abocador.

Aquesta planta que està previst que entri en funcionament l’abril del 2013, uns mesos més tard del que estava previst, tractarà els residus generats a Lloret de Mar, la Selva i part dels que es produeixen al Baix Empordà i el Gironès. Buesa ha reconegut les dificultats que tenen per trobar finançament per algunes de les instal·lacions previstes en altres punts de la província i ha avançat que alguns projectes s’hauran de replantejar per aquest motiu i a causa també la reducció de residus que ha provocat la crisi.

El director de l’Agència Catalana de Residus de Catalunya Josep Maria Tost, que ha estat un altre dels participants, ha confirmat amb dades aquest descens. L’ha xifrat en un 3,39 % el 2011 tot i l’augment de població que va experimentar Catalunya l’any passat. Tost ha explicat que la ràtio de generació per càpita de residus per persona i dia continua davallant aquest 2012 , situant-se en 1,48 kg per habitant i dia, una xifra que contrasta amb l’increment que ha experimentat el reciclatge. En concret durant la última dècada s’ha passat de reciclar el 20% al 40% del total de residus generats.

El director de l’Agència Catalana de Residus de Catalunya ha dit que malgrat la crisi no es poden baixar les exigències ambientals, i que caldrà implicar als ciutadans, operadors i institucions per ajustar les despeses d’explotació per situar-lo entre 55 i 65 € per tona tractada, una tercera part del que actualment costa. En aquest sentit ha avançat que s’impulsarà “una fiscalitat més verda on es penalitzarà a qui faci les coses malament i per tant qui menys recicli, pagarà més”.

Per la seva part el president del Consorci de la Costa Brava i alcalde de Roses Carles Pàramo ha explicat la tasca que ha portat a terme aquest organisme en depuració d’aigües brutes i subministrament d’aigua potable al litoral de Girona. Pàramo ha explicat que s’està treballant en un pla de viabilitat i sostenibilitat que permetrà “saber a on som , per poder encarar el desafiament que està comportant la crisi”. Ha explicat que els municipis costaners que depenen majoritàriament del turisme no es poden permetre baixar els elevats nivells de qualitat assolits, ja que això aniria en detriment de la seva economia.

 

 

El més llegit

I després