Un matrimoni de Sant Feliu de Guíxols respira aquests dies una mica més tranquil després de set anys de malson hipotecari. El Punt Avui informa que el titular del jutjat número 3 del municipi ha declarat nul·la l’execució d’una hipoteca de Juan Párraga i la seva dona amb el BBVA. L’entitat es va adjudicar el pis en subhasta per l’impagament de les quotes. I més tard, va vendre l’immoble per 49.000 euros, menys del 20% del valor pendent de la hipoteca de la parella.
Un cop executada la hipoteca, perdut l’habitatge i descomptat només el valor de subhasta, el banc reclamava encara al matrimoni el deute restant: 147.000 euros sumant-hi interessos i costes. Però en una interlocutòria del 23 de gener el jutge ha deixat sense efecte l’execució i ordenat “l’aixecament dels embargaments i mesures de garantia” sobre els salaris i els béns del matrimoni. A més, ha dictaminat que el banc pagui les costes processals. L’advocada del torn d’ofici que ha defensat la parella explicava ahir que el BBVA no ha fet recurs d’apel·lació dins del termini establert.
En espera, doncs, que la interlocutòria s’executi, Párraga admet que se sent “una mica més tranquil”. Informàtic de professió, es va quedar sense feina l’any 2007, i, un cop exhaurida la prestació d’atur, el sou mileurista de la seva dona no era suficient per satisfer unes quotes que “el 2008, quan l’euríbor va tocar sostre, va arribar a pujar fins als 1.250 euros”.
“Vam intentar pagar al banc el que bonament podíem durant una temporada, entre 300 i 400 euros, segons el mes”, recorda, però no van servir per frenar l’execució “ni tampoc es van restar efectivament del deute”, es queixava. A partir del 2009, van contactar amb la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), a Barcelona. I posteriorment, quan es va constituir la secció guixolenca de la plataforma, van ser uns dels primers afectats a exposar-hi el cas i assistir a les reunions setmanals.
La portaveu de la PAH a Sant Feliu, Mercè León, defensa que “el deute d’una dació en pagament s’ha de considerar saldat amb el lliurament de la propietat” i que la devaluació no es pot fer repercutir en el client. El jutge així ho ha estimat en la sentència, literalment, en contraposició al “brutal i arcaic costum romà de lliurar el deutor insolvent com a esclau del seu creditor”.
Mentrestant, el matrimoni i els seus dos fills, de 5 i 10 anys, viuen ara en un pis de lloguer social de la Generalitat a Sant Feliu, i aquests dies han rebut una altra bona notícia: la renda que paguen de 400 euros s’abaratirà una mica. Párraga, però, no descansarà fins que desaparegui el deute i el seu nom de les llistes de morosos: “La lluita continua.”