I després

Sant Feliu de Guíxols programa dues sessions gratuïtes sobre “Turisme, Urbanisme i Salut”, aquest divendres i dissabte

La Càtedra Martí Casals de Medicina i Salut en l’Àmbit Rural i el Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols programen els dies 31 de maig i 1 de juny de 2019 dues sessions gratuïtes sobre Turisme, urbanisme i salut. Es realitzen al Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols (Pl. Monestir s/n).

Compartiu aquesta història

La Càtedra Martí Casals de Medicina i Salut en l’Àmbit Rural i el Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols programen els dies 31 de maig i 1 de juny de 2019 dues sessions gratuïtes sobre Turisme, urbanisme i salut. Es realitzen al Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols (Pl. Monestir s/n).
El divendres, la presentació la farà el director de la càtedra, el doctor Joaquim M. Puigvert i l’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas. Vindrà a continuació la primera ponència, “Veraneo y urbanización en el siglo XIX. Bilbao ‘puerto de Baños’, a càrrec del doctor José M. Beascoechea (Universitat del País Basc). La tercera sessió anirà sobre l’Eixample Malagrida d’Olot, amb el títol “el barri que volia ser ciutat i només va ser món”, amb l’arquitecte Arnau Vergés. Tanquen les jornades del matí la conferència “Els orígens de l’urbanisme racionalista per al turisme: Sert, Torres Clavé (i Le Corbusier) a la Vall d’Aro”, amb una ponència del Dr Joan Vicente, i el graduat en Geografia i Història Arnau Camps.

A la tarda, també al Museu, la Dra Saida Palou serà l’encarregada de la ponència sobre el naixement del turisme modern en tres àmbits: l’oci, la política i la sociabilitat. Posteriorment, es farà una visita comentada de l’exposició “Salut i banys de mar”, a càrrec de la directora del Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols, Sílvia Alemany, i la professora emèrita de la Universitat de Barcelona, la Dra. Mercè Tatjer. El dissabte es reflexionarà sobre turisme, urbanisme i noucentisme a S’Agaró, amb Jordi Falgàs, (director de la Fundació Rafael Masó) i s’obrirà un torn de debat. Seguirà una taula rodona al voltant del llibre coordinat per Joaquim M. Puigvert i Narcís Figueras, “Balnearios, veraneo, literatura. Agua y salud en la España contemporánea” (2018), moderada pel Dr. Horacio Capel, catedràtic emèrit de Geografia Humana de la Universitat de Barcelona, en la qual intervindran José Maria Beascoechea, Saida Palou, el biòleg marí Josep Lloret, i la doctora en Humanitats Glòria Soler.

Des de la Càtedra Martí Casals s’ha promogut, d’ençà el 2012, la investigació sobre el món dels balnearis, l’estiueig de muntanya i els banys de mar; fenòmens, tots ells, especialment vinculats amb el primer turisme de salut. Aquest procés ha culminat el 2018 amb la publicació del llibre “Balnearios, veraneo, literatura. Agua y salud en la España contemporánea” (Madrid, Marcial Pons, 2018) i l’organització per part del Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols de l’exposició “Salut i banys de de mar”. Les jornades de divendres i dissabte esdevindran una nova oportunitat per revisitar el tema, aquesta vegada amb el principal objectiu d’analitzar-ne la seva dimensió urbanística.
En l’organització d’aquestes jornades hi col·laboren els ajuntaments de Sant Feliu de Guíxols, Castell-Platja d’Aro, Santa Cristina d’Aro, així com la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya, el Col·legi Oficial de Metges de Girona i el Dipsalut.

JORNADES
31 de maig de 2019 a les 10:00 – Sales d’actes del Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols (Pl. Monestir s/n – edifici Monestir, planta 4)

MATÍ

  • 00 h. Presentació i inauguració de la jornada, a càrrec del Dr. Joaquim Mª Puigvert, professor titular d’Història Contemporània de la Universitat de Girona i director de la Càtedra Martí Casals i Carles Motas, Alcalde de Sant Feliu de Guíxols.
  • 15 h. Veraneo y urbanización en el siglo XIX. Bilbao “Puerto de Baños” Conferència inaugural a càrrec del Dr. José Maria Beascoechea, professor titular del Departament d’Història Contemporània a la Facultat de Lletres de Vitoria-Gasteiz.
  • 00 h. Torn de paraula i debat.
  • 30h. Coffee-break
  • 00 h. L’Eixample Malagrida d’Olot: el barri que volia ser ciutat i només va ser món. Arnau Vergès, arquitecte.
  • 30 h. Torn de paraula i debat.
  • 00 h. Dinar

TARDA

  • 00 h. El naixement del turisme modern. Oci, política i sociabilitat. Dra. Saida Palou Rubio, investigadora Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultura i professora associada a la Universitat de Girona.
  • 45 h. Torn de paraula i debat.
  • 30 h. Visita comentada de l’exposició “Banys de mar, salut i oci”. Dra. Mercè Tatjer, professora emèrita de la Universitat de Barcelona i Sílvia Alemany, directora del Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols.

Dissabte, 1 de juny

  • 00 h. S’Agaró: turisme, urbanisme i noucentisme. Dr. Jordi Falgàs, director de la Fundació Rafael Masó.
  • 45 h. Torn de paraula i debat.
  • 00h. Coffee-break
  • 30 – 13.00 h. Taula rodona a l’entorn del llibre “Balnearios, veraneo, literatura. Agua y salud en la España contemporánea”, coordinat per Joaquim Mª Puigvert i Narcís Figueras.

Hi intervindran:

  • José Maria Beascoechea, professor titular del Departament d’Història Contemporània a la Facultat de Lletres de Vitoria-Gasteiz.
  • Saida Palou, investigadora Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultura i professora associada a la Universitat de Girona.
  • Josep Lloret, biòleg marí i pesquer a l’Institut d’Ecologia Aquàtica de la Universitat de Girona, professor agregat a la UdG i director de la Càtedra Oceans i Salut Humana.
  • Glòria Soler, doctora en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra i llicenciada en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona.
  • Anna Ribas, catedràtica de Geografia Humana de la Universitat de Girona.

Modera:

  • Horacio Capel, catedràtic emèrit de Geografia Humana de la Universitat de Barcelona.

Jornada gratuïta amb inscripció prèvia a: catedra.salutrural@udg.edu i 972 82 15 75.

Totes les sessions es faran a les sales d’actes del Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols (Pl. Monestir s/n – edifici Monestir, planta 4)

El més llegit

I després