Dipsalut (organisme de la Diputació de Girona) ha lliurat els mapes d’embornals de risc de cria de mosquit tigre a representants dels nous municipis que s’han cartografiat. Es tracta de poblacions adherides al Programa per a la vigilància, seguiment i control del mosquit tigre que desenvolupa l’Organisme i on s’ha comprovat que l’insecte hi està establert o està a punt d’establir-s’hi. Aquests municipis són: Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina d’Aro, Palamós, Riells i Viabrea, Hostalric i Santa Coloma de Farners.
S’ha elaborat un estudi d’embornals d’aquells punts del clavegueram on hi queda aigua estancada que es classifiquen com zones de risc de cria del mosquit tigre ja que les larves de l’insecte viuen en petites acumulacions d’aigua i cal que l’ajuntament sàpiga on cal fer el tractament antilarvari consistent en dipositar un producte biocida per impedir que les larves de mosquit sobrevisquin. Des de principis del mes de juny fins l’octubre –època d’eclosió de l’insecte- el producte s’aplica un cop a la setmana.
El programa inclou moltes altres accions com aplicar tractaments per eliminar el mosquit tigre en aquells punts on es detecten exemplars adults, controlar constantment la població gràcies a les trampes instal·lades a diferents zones dels municipis i sensibilitzar els ciutadans de la importància d’evitar que el mosquit criï en els espais privats.
El passat 2010, es van posar 1.197 trampes. En 692 d’elles, ubicades a 38 municipis diferents, es van trobar ous de mosquit dels quals només 18 tenien el mosquit establert. Pel que fa a actuacions per alertes de mosquit adult, se’n van fer 293 (106 menys que l’any anterior).