Al llarg dels dies 3-4-5 d’abril s’ha realitzat un curs sobre ceràmica negra, en el qual hi han participat 12 alumnes i 4 professors de l’Escola Massana (Escola d’Art i Disseny, adscrita a la Universitat Autònoma de Barcelona).
Al llarg d’aquest curt i intens període, s’ha aprofundit tant en la tècnica a partir de sessions sobre ceràmica antiga impartides al Museu d’Història, com en el procés de treball explicat i experimentat al taller Kypsela de Sant Feliu de Guíxols.
Part de les pràctiques les han realitzades també a la fàbrica Ceràmiques Marcó de Quart. Allà els alumnes han experimentat a partir dels motlles que conserva la fàbrica Marcó, alguns d’ells dissenyats per l’arquitecte noucentista Rafael Masó. El repte per als alumnes era de crear noves utilitats en el món del disseny i de l’art, en objectes vinculats al territori. Reutilitzar l’imaginari clàssic per donar-li un llenguatge contemporani amb fang cuit amb la tècnica tradicional de la ceràmica negra.
Els alumnes procedien dels Cicles Formatius de Grau Superior d’Escultura, de Modelisme Industrial i del Grau Universitari. Cal dir que davant els nombrosos inscrits, ha calgut fer valer l’expedient acadèmic per a la selecció dels alumnes.
A part dels professionals d’aquests 2 tallers implicats amb gran dedicació, Ricard Campos i Jaume Marcó, els alumnes han comptat amb el mestratge de l’especialista en objectes de disseny Blai Puig, i dels tècnics del museu.
Una de les sortides fora del taller els ha servit per conèixer la restauració d’una casa modernista de la mà del seu propietari, com ha estat la col.laboració de Tomàs Pla en la visita a la casa Vilaret, actual Museu d’Història de la Joguina, i els xalets de Sant Pol i S’Agaró.
Els resultats i el procés del curs es documentarà, i s’exposarà el mes de juny, en el marc dels actes de cloenda del projecte europeu “Spread your hands/ Estén les mans” d’acostament entre artistes i artesans, en el qual el Museu d’Història hi participa junt amb altres centres europeus, i també hi col.labora l’Escola Massana.
Les positives conclusions per part de tots fa que s’estudïi de poder celebrar aquest taller de forma anual.
Foto: El taller Kypsela de Sant Feliu de Guíxols, amb l’artesà i artista Ricard Campos i la professora Matilde Grau en una de les sessions del Taller.