Aquest 2014 se celebren els cinquanta anys de la mort d’un personatge senyera en l’àmbit de la ciència, el mecenatge, l’humanisme i el catalanisme: Rafael Patxot i Jubert [Sant Feliu de Guíxols 1872-Ginebra (Suïssa) 1964]. La iniciativa ha partit de la Diputació de Barcelona a través del Consell Assessor de la Masia Mariona (la casa que Patxot es va fer construir l’any 1931 al peu del Massís del Montseny i actualment casa-museu) en el qual hi participen diverses institucions de l’àmbit de la ciència i la cultura: la Diputació de Girona, l’Abadia de Montserrat, el Centre Excursionista de Catalunya, l’Institut d’Estudis Catalans, el Servei Meteorològic de Catalunya, la UAB, la UDG, i l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, entre d’altres. La seva finalitat és donar forma i coordinar els actes que durant aquest 2014 i el proper 2015 es duran a terme per difondre i posar en valor l’important llegat que Rafael Patxot ens va deixar. Conferències, taules rodones, actes universitaris, jornades sobre mecenatge, exposicions itinerants, edició de llibres, de revistes monogràfiques, i la creació d’un portal web constitueixen el gruix d’activitats que s’engloben sota el lema Univers Patxot.
El dijous passat, a l’Abadia de Montserrat on es va reunir el Consell Assessor, es va fer la presentació del portal web, una eina que ha de servir per posar a l’abast de tothom i d’una manera estructurada tota la informació sobre la documentació que les diferents institucions custodien de l’extensíssim llegat Patxot. En aquest portal, l’apartat dedicat a fer difusió entre la comunitat educativa de l’obra i la figura del singular mecenes ha anat a càrrec de l’Àrea d’Història, Coneixement i Difusió de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols A través dels Tallers d’Història liderats per l’Arxiu Municipal s’han elaborat un seguit de propostes didàctiques que posen a l’abast dels docents tota aquella informació rellevant relacionada amb matèries del currículum escolar: llengua i comprensió, plàstica, ètica, ciència i coneixement de medi. Cadascuna d’elles està estructurada en dues parts, una que aporta continguts i l’altra que proposa un seguit d’exercicis per treballar a les aules adaptats a les diferents matèries i als diferents nivells educatius, des d’Educació Infantil fins a Batxillerat.
Tot aquest material, (algun d’ell encara en procés de construcció atès que durant el curs 2014-2015 es continuarà treballant sobre Patxot) és el compendi de les xerrades i tallers fets a les aules amb la implicació de la comunitat educativa de la nostra ciutat, i s’ha aplegat en el segon volum dels quaderns didàctics d’edició municipal El Trinquet, si bé, en aquesta ocasió, el seu format és electrònic perquè sigui accessible a tots els centres d’ensenyament de l’àmbit català que hi puguin estar interessats, no només a través de l’espai web municipal www.coneixguixols.cat/patxot creat des del Museu d’Història especialment per a l’ocasió i que us convidem a visitar, sinó també amb una més àmplia difusió a través de la integració en el portal web Univers Patxot de la Diputació de Barcelona que estarà plenament actiu a finals d’aquest mes de juny.
Actes de l’Univers Patxot a Sant Feliu
La nostra ciutat se suma, a més, al gruix d’actes que en honor a Patxot es porten a terme a diferents llocs de Catalunya, als quals varen donar el tret de sortida l’exposició de la XXVIII Mostra Artística de Sant Jordi que s’ha pogut veure entre el 23 d’abril i el 23 de maig a la Casa Patxot, i l’entrega de premis del Concurs Literari de Sant Jordi que la Biblioteca Pública Octavi Viader impulsa cada any entre la població escolar de Sant Feliu.
El proper divendres 20 de juny l’alcalde, Sr. Joan Alfons Albó, presidirà l’acte de descobriment d’una placa commemorativa que s’ubicarà a la façana de la Casa Patxot del Passeig del Mar, actual seu de la Cambra de Comerç, al que hi assistirà una representació de la família Carreras-Patxot i que comptarà, també, amb la presència del Pare Josep Massot, director de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat, erudit i profund coneixedor de l’obra i la figura del científic i mecenes que en farà una semblança biogràfica; de Gerard Charles, editor de la Revista del Baix Empordà, que ha dedicat una edició a la figura de Patxot, i de M. Àngels Suquet, directora de l’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols.
A principis de tardor, en el marc de la XIII Trobada d’Història de la Ciència i de la Tècnica que enguany tindrà lloc a la nostra ciutat entre el 26 i el 28 de setembre al Museu d’Història, i que té com a finalitat acollir els treball de recerca d’historiadors de la ciència i de la tècnica, s’acceptaran comunicacions d’estudi sobre la vessant científica de Rafael Patxot i es dedicarà una sessió a les tasques de mecenatge científic que Patxot va impulsar. També s’inclou en el programa una Ruta Patxot que resseguirà espais significatius de la ciutat lligats a la seva figura.
Així mateix, la recentment guardonada als Premis Carles Rahola de Comunicació Local Revista Cultural Arjau, editarà un monogràfic sobre Rafael Patxot per cloure l’any 2014 que es presentarà en una data encara per determinar del mes de desembre. Com sempre, el rigor en la documentació i la participació d’articulistes destacats faran d’aquest volum una important eina de difusió i aprofundiment en la figura de Patxot i la seva relació amb la ciutat que el va veure néixer.
(Judith Albertí. Museu d’Història SFG)