El divendres 25 de març, a les 19:30 h. a la sala d’actes del Museu d’Història de Sant Feliu, es presentarà el llibre “Molècules en acció. Del big bang als materials del futur” del guixolenc Xavier Duran, conegut divulgador de la ciència, autor de molts llibres i director del
programa “El Medi Ambient” de TV3. La presentació anirà a càrrec de Josep Font, professor de Química a l’Institut Sant Elm.
El llibre ha estat editat per Edicions de la Universitat Politècnica de Catalunya. Es tracta d’una perspectiva global del món, on es subratllen els processos químics naturals que han portat a la composició actual del planeta. I, a partir d’aquí, dotzenes d’exemples que mostren com amb la reflexió, l’estudi, l’observació de la naturalesa i l’experimentació, s’han inventat productes i materials que fan la vida més segura, més còmoda o més sana. I també, com la química ajuda a paliar el que altres, en un mal ús de la química, han malmès. Un llibre que explica molt bé quan i on la química és rellevant.
L’origen de la vida, la forma com els animals s’atreuen o com les plantes es defensen, els mecanismes del càncer, les addiccions, la composició dels pigments de les obres d’art, la forma d’obtenir vehicles més segurs, lleugers i eficients… Molècules en acció mostra com la química ajuda a comprendre des de les reaccions que es produeixenen els éssers vius fins a alguns grans reptes de la tecnologia. En un llenguatge assequible i un to amè, el llibre ofereix una visió de la química que, sense oblidar la seva part més fosca, permet veure aquesta ciència des d’una nova perspectiva.
Xavier Duran és Llicenciat en Ciències Químiques i Doctor en Ciències de la Comunicació per la UAB. Des del 1999, dirigeix el programa El medi ambient de TV3. És autor de més d’una vintena de llibres. Entre els més recents hi ha L’artista en el laboratori. Pinzellades sobre art i ciència, Les històries que les paraules amaguen i Franquisme via satèl·lit. Sputnik, Apollo i guerra freda a la premsa de Barcelona. Entre altres premis, ha guanyat el Premi Joan Fuster, el Premi Josep Vallverdú i el Premi Europeu de Divulgació Científica-Estudi General.